top of page

ALONG for the RIDE with Fappani, Dowers & Flarida

Moni suomalainen seurasi viikonloppuna Fappani, Dowers & Flarida ALONG FOR THE RIDE - event & symposiumia USA:n Las Vegasissa. Tapahtuman linkit alla, livestream on ostettavissa vielä 1.3. asti 75 dollarin hintaan verkkosivuilta!


Kuva: Along for the Ride facebook-sivuston luvalla


Tapasimme viikonloppuna yhden tapahtumaa livenä seuranneista. Johanna on tutustunut Nick Dowersiin aiemmin, joten päädyimme juttelemaan enemmän.

Kerro ensin reining-kansalle kuka olet ja jotain taustastasi?

Hei kaikille, olen Johanna Hytönen 34v, tulen Inkoosta. Taustastani hieman: Ollessani 8v muutimme perheeni kanssa kaupungista maalle, minä "muutin" tallille. Ensimmäinen hevoseni oli niin haastava, että oli pakko löytää erilaisia tapoja pärjätä sen kanssa. Löysin tieni Leena Kurikan luokse, jossa pääsin tutustumaan luonnolliseen hevosmiestaitoon ja lännenratsastukseen. Yhteistyö hevoseni kanssa alkoi pikkuhiljaa toimia ja paluuta entiseen ei ollut. Mielessäni pyöri sama ajatus kuin tänäkin päivänä, halu oppia lisää!


Matkani jatkui Katja Vanhatalon luo Revon Ranchille, jossa vietin 10 opettavaa vuotta työskennellen lukuisten erilaisten havosten kanssa Katjan opissa. Muutimme mieheni kanssa 2016 Etelä-Suomeen, samaan aikaan aloittelin tunteja, kursseja, leirejä, kouluttamaan hevosia oman yritykseni kautta. Vuonna 2018 löysimme nykyisen tilamme Inkoon Degerbystä, johon toimintani on siitä alkaen keskittynyt. Tavoitteeni on auttaa ihmisiä löytämään toimiva yhteistyö ja yhteys hevosen kanssa, lajista riippumatta.


Mikä sinua kiinnostaa eniten ALONG FOR THE RIDE -symposiumissa ja miksi?

Eniten minua kiinnostaa näiden huippujen syvempi ajatus, filosofia koulutuksen takana, ”feel”, ajoitus ja kyky saada hevoset tekemään niin mielettömiä asioita halukkaasti. Sitä haluan itse oppia lisää! Mahtavaa että alansa huiput järjestävät yhdessä klinikan opiksi muille, eivät ole uhka toisilleen vaan mahdollisuus. Keskustelevat asioista, voivat olla eri mieltä ja oppia myös toisiltaan. Todella hienoa päästä seuraamaan koko prosessia nuoren hevosen ensimmäisestä työstöstä maastakäsin aina maailman huippujen reining-kisahevosten koulutukseen. Mahtavaa päästä imemään tapahtumasta myös Amerikan hevoskulttuuria inspiraatioksi tänne Suomeen. Cowboyt ovat syntyneet bootsit jalassa ja tiedot kulkevat sukupolvelta toiselle.


Olet vieraillut Nickin luona ja kouluttautunut Jenkeissä. Kerro siitä, mitä oppeja sait?

Olin kaksi vuotta sitten Nick Dowersin nuorten hevosten aloitus klinikassa Nickin tilalla Dyerissä Nevadassa. Se oli mieletön tilaisuus seurata parinkymmenen 2-4 -vuotiaan hevosen aloitusprosessia. Kaikki aloitettiin hevosen mielen tavoittamisesta. Hevonen kulkee sinne missä sen ajatus on. Nickillä on hieno kyky saada hevoset itse haluamaan toimintaan, mitä hän niiltä odotti. Vastaukset kysymyksiin olivat loogisia ja yksinkertaisia. Asiat mitä toivotaan hevoselta, tehdään sille helpoksi ja yksinkertaiseksi, ei toivotut asiat työlääksi. Siinä joutuu käyttämään omaa päätä, että miten tämän toteuttaa.

"You just have to figure it out how you get your horse want to do what you want."

Kuva: Nick Dowers, Dyer Nevada 2020.


Timing ja feel, release ja relief; perusta kaikelle työskentelylle, vähemmän on enemmän. Painetta voi lisätä jos asia ja ajoitus sitä vaatii, kun on reilu. Kaikessa tekemisessä kantavana voimana on ajatus "it's not a big deal". Jos joku ei asia onnistu, ota tauko ja mieti. Aina voi kokeilla uudestaan ja huomenna on uusi päivä, ei se ole niin vakavaa. Jos tilanne hevosen kanssa menee huonommaksi eikä paremmaksi, on aika katsoa peiliin.


Mitä terveisiä haluat lähettää NRHA Finlandin jäsenille?

Suomeen toivoisin enemmän yhteishenkeä ja meininkiä tehdä ja oppia yhdessä. Pohja kaikilla hevosilla toimivaan yhteistyöhön on sama, vaikka viimeinen silaus ja tavoitteet olisivatkin erilaiset. On monta tapaa päästä samaan lopputulokseen, eikä ole oikeata ja väärää, minusta kyse on siitä mikä toimii kellekin ja palvelee kunkin omia tavoitteita. Haluaisin jakaa sen siemenen, mikä minulle on aikanaan annettu: ”

"Let your horse teach you. Ne kertovat jos kuulemme.”

Linkit:


ALONG for the RIDE www: https://alongfortheride.pro/330 views0 comments

Comments


bottom of page