top of page

Haastattelussa tuore EM hopeamitalisti Maria Astikainen!

Pääsimme haastattelemaan kotiutunutta EM-hopeamitalistia Maria Astikaista. Lue, mitä Maria tuumi kisareissusta, kauden jatkosuunnitelmista, sekä miten hänen kisahevosensa valmistellaan tuleviin kisakausiin.


Onnea Maria vielä jaetusta NRHA EM Rookie Professional hopeamitalista, olet pikku hiljaa kotiutunut matkasta ja palannut normaaliin arkeen. Kerro hieman, millaista oli kilpailla jälleen jo tutulla areenalla Schumacherin tilalla Sveitsissä?

Kiitos kovasti kaikille onnitteluista ja tsemppi viesteistä! Tosi hyvä mieli ollut niitä lukiessa! Arki on koittanut hevosten koulutuksen, tuntien ja valmennusten parissa kotona. Ja lisäksi nyt valmistellaan kuumeisesti ensi viikonlopun kansallisia lännenratsastuskisoja jotka järjestetään tässä meillä Spring Ranchilla. Oli tosi hienoa taas kisata CS Ranchilla, edellinen kerta oli 2017 FEI Reining MM-kisoissa Antarismartinin kanssa ja oli tosi hienoa päästä sinne nyt uudelleen. CS Ranch on puitteiltaan yksi maailman upeimmista ja kauneimmista kisapaikoista mielestäni. Kaikki on aina viimeisen päälle laitettu ja meistä kilpailijoista ja hevosista pidetään siellä tosi hyvää huolta.

Millaista valmistautumista kilpailu ja sen tuoma pitkä matka vaati? Millainen Currito on kisareissulla?

Kilpailuihin valmistauduttiin koko talvi ja kevät treenaamalla ja Gun Secorima eli Curriton ja Antarismartinin kanssa ja kävimme Ruotsissa Scandinavian Derby kisassa testaamassa, millä tasolla ollaan ja millaista hienosäätöä vielä tarvitaan. Iso osa minulla eritoten kilpahevosten kanssa on monipuolisen lajitreenin lisäksi hyvä ennalta ehkäisevä hoito eli hevosten hieroja/ fysioterapeutti, osteopaatti, hyvä kengittäjä ja laite hoidot; laseria ja huippukylmää käytän kotona. Ja minun eläinlääkäri tekee pari kertaa vuoteen täyden tarkastuksen hevosille että nähdään missä mennään. Kaikki pyritään tekemään niin hyvin ja täydellisesti kuin mahdollista näitten kanssa. Olisin ottanut myös Antariksen EM-kisoihin mukaan kun se on täydessä kisakunnossa vielä mutta kahden hevosen kulut kisaan olivat liian kovat tällä kertaa.
Sitten iso osa tällaisen pitkän kilpailureissun valmistelua on paperityö, nyt Sveitsiin mennessä Ata Carnet tullaus paperit piti hoitaa hyvissä ajoin ja matkan aikana, normaali Traces todistuksen lisäksi. Sitten tärkeä on ajoreitin suunnittelu, laivaliput, levähdys paikat ja tallit jne. Kilometrejä kertyi koko matkalle 4500km Minä ajan kisamatkat yleensä yksin niin hyvät suunnitelmat ja kontaktit ovat tärkeitä.
Currito on tosi hyvä matkustamaan, syö ja juo matkalla yhtä hyvin kuin kotona mikä on tärkeää kun täältä Suomesta on aina hirveän pitkä matka Euroopan kisoihin. Currito matkusti nyt koko reissun irrallaan meidän 2 hepan autossa (siirsin väliseinän syrjään niin oli koko tila käytössä) ja se oli tyytyväisen oloinen kun sai liikkua ja touhuta autossa. Kisapaikalla Currito on tosi kiva ori kun se ei välitä muista hevosista yhtään ja on ihan hiljaa, tärkeintä sille on että ruokahuolto pelaa.


Itse kilpailussa oli jännitystä kerrakseen, kun kolme ratsukkoa ratsasti mestaruusluokassa kärkituloksen. Päädyitte RUN OFFiin, kerrotko millaista se oli, ja varmaan lukijoille myös, mitä se itse asiassa tarkoittaa?

Kyllä ykkösija oli tiukassa kun kaikki kolme siitä taisteltiin. Run Off ratsastetaan silloin jos ykkösijalla kaksi tai useampi ratsastaja tasapisteillä ja jos sijaa ei haluta jakaa niin silloin tulee radan uusinta ratsastus jossa ratkaistaan Champion ja Reserve champion sijat. Meillä uusinta muuten meni yhtä hienosti kuin ensimmäinen rata mutta toisessa pysäytyksessä tein ajoitus virheen joka toi meille virhepisteitä. Mutta en voisi olls tyytyväisempi meidän EM-hopeasta!

Hevosesi Currito jäi matkan varrelle, millaisia suunnitelmia teillä ratsukkona on vielä tälle kaudelle?

Ajoin Curriton Itävaltaan Sveitsistä minun valmentajan Rudi Kronsteinerin luo (ostimme Curriton Rudilta ja Jennyltä) odottamaan seuraavia kisoja. Currito ehtii levätä entisessä kodissa ennen seuraavia kisoja, jotka ovat syyskuussa Itävallassa Austrian Maturity -kilpailut. Sitten jos saan kisakassaa kerrytettyä niin haaveissa olisi Euroderby kilpailu Lyonissa Ranskassa. Sen jälkeen Currito tulisi taas kotiin.

Ensi kauden suunnitelmat varmasti jo pyörivät mielessä, vaikka kilpailukausi onkin vielä kesken. Missä sinut nähdään ensi vuonna kisaamassa?

Ensi vuosi on Curriton viimeinen virallinen Derby vuosi joten niihin kisoihin pyrin satsaamaan mahdollisimman paljon. Muut kisat pitää katsoa kun saadaan kisakalenteri selville.

Pakko kysyä, onko hevosesi tarjolla orina siitoshommiin Suomessa (luulen että tämä kiinnostaa muutamia kasvattajiakin)?

Gun Secorima tulee jossain vaiheessa tarjolle jalostukseen mutta ensin keskitytään kisahommiin.

Haluat varmasti kiittää sponsoreitasi, perhettäsi jne. Kenelle laitetaan terveiset tässä lopuksi?

"It takes a village" kuten sanotaan. Minun olisi mahdotonta lähteä näille kilpailumatkoille ilman puolisoni Edin, siskoni Sarin (joka pyörittää farmin arkea poissaollessani) muun perheeni isän ja äidin, työntekijöideni, asiakkaiden ja tietysti muiden yhteistyökumppaneideni apua ja tukea. Iso kiitos myös Curriton toiselle omistajalle Noralle! Minulle on vuosien saatossa rakentunut ympärille hieno tukiverkosto perheestä, asiakkaista, työntekijöistä ja yhteistyö kumppaneista joilla kaikilla osuus siinä "That we can shine!"
Tuore EM-hopeamitalisti Maria tarjoaa Spring Ranchilla Lapinlahdella yli 20 vuoden kokemuksella lännenratsastuksen opetusta ja viikkotunteja niin Reining kuin All around -lajeissa ihan kaikentasoisille ratsastajille tallin osaavilla hevosilla tai ratsastajien omilla hevosilla.   Spring Ranchilla voit fiilistellä lännenratsastusta harraste pohjalta ja halukkaat pääsevät valmentautumaan aina kansainvälisille kisakentille asti. Suosittuja ovat tallin aikuisten ja nuorten lännenratsastus leirit ja kurssit joita järjestetään ympäri vuoden. Toinen puoli Marian työstä on kaikenlaisten hevosten koulutus, kuntoutus ja urheilu hevosten valmennus.  Lisäksi hän kiertää valmentamassa ratsukoita ympäri Suomen. Marialla on kilparatsastajan meriittien lisäksi useampi koulutus alalle kuten Ratsastuksen ohjaajan AK, SRL I-tason valmentaja,  SRL lännenratsastus tuomari sekä Centered Riding koulutuksia.

Tulokset EAC: www.showmanager.info


Kisakuvat Mariasta ja Curritosta: Thomas Hauttman


Comments


bottom of page